POHJOIS-KARJALAN SUOJELUSKUNTIEN PERINNEYHDISTYKSEN SÄÄNNÖT
1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Pohjois-Karjalan Suojeluskuntien Perinneyhdistys ry ja kotipaikka on Juuan kunta.
2. Tarkoitus ja toiminnan laatu
Pohjois-Karjalan Suojeluskuntien Perinneyhdistys vaalii, ylläpitää, kehittää ja siirtää tuleville polville entisten Pohjois-Karjalan ja Sortavalan piirien suojeluskuntien ja lottien perinnettä ja –työtä eri tavoin jäsenistön, kansalaisten ja yhteiskunnan keskuudessa. Yhdistys ylläpitää, kunnostaa ja säilyttää sen haltuun uskottua perinneaineistoa ja omaisuutta tai luovuttaa sen aineistoa vastuullisesti hoitavalle taholle. Yhdistys ylläpitää suojeluskuntiin ja lottiin liittyvää esineistöä, dokumentteja, tiedostoja, teoksia ja vastaavia sekä immateriaalisia oikeuksia, joista voidaan muodostaa Pohjois-Karjalan Suojeluskunta- ja Lottamuseo.
Yhdistys voi järjestää perinne-, valistus-, tiedotus-, koulutus- ja yleisiä tilaisuuksia sekä julkaista aiheeseen liittyviä julkaisuja sekä tiedotteita. Toimintansa tueksi yhdistys voi järjestää arpajaisia ja myyjäisiä sekä erilaisia yleisötapahtumia. Yhdistys voi tuottaa ja myydä toimintaansa liittyviä tarvikkeita ja julkaisuja. Yhdistys voi omistaa irtainta ja kiinteää omaisuutta sekä vastaanottaa lahjoituksia, testamentteja ja avustuksia. Yhdistys voi perustaa rahaston ja käyttää sitä harkitsemallaan tavalla tavoitteidensa toteuttamiseksi kuitenkin niin, että yhdistyksen toiminta ei muutu pääasiassa taloudelliseksi. Yhdistys voi liittyä jäseneksi niihin yhdistyksiin ja liittoihin, jotka yhdistyksen kannalta pidetään tarpeellisena. Yhdistys voi palkata työntekijöitä ja tehdä yhteistyötä muiden tahojen kanssa.
3. Jäsenet, jäsenen eroaminen ja erottaminen
Yhdistyksen varsinaisia ja ainaisjäseniä voivat olla aikuiset yksityishenkilöt, jotka hyväksyvät yhdistyksen tarkoituksen. Yhdistyksessä voi olla nuoriso- ja opiskelijajäseniä. Kannattavaksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen toimintaa. Kaikki jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus. Kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa.
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.
Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, mikäli jäsen ei suorita erääntynyttä jäsenmaksuaan tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitteet, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.
4. Jäsenmaksut
Varsinaisilta jäseniltä ja kannattavilta jäseniltä perittävän vuotuisen jäsenmaksun sekä ainaisjäseniltä perittävän kertaluontoisen jäsenmaksun suuruudesta erikseen kullekin jäsenryhmälle päättää vuosikokous. Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsen eivät suorita jäsenmaksuja.
5. Hallitus
Pohjois-Karjalan Suojeluskuntien Perinneyhdistyksen toimintaa johtaa hallitus, jonka toimikausi on kaksi vuotta. Hallitukseen kuuluu vuosikokouksen valitsema puheenjohtaja ja vähintään kolme (3) mutta enintään viisi (5) varsinaista jäsentä sekä kullekin henkilökohtainen varajäsen. Hallituksen jäsenistä puolet tai lähinnä puolet on erovuorossa vuosittain. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja ottaa keskuudestaan tai ulkopuolelta sihteerin, rahastonhoitajan sekä muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus voi perustaa alaisuudessaan toimivia toimikuntia, jaostoja ja työryhmiä, joille annetaan tehtävät sekä osoitetaan talousarviossa käyttövarat vuosittain. Hallitus voi kutsua asiantuntijoista ja yhteistyökumppaneista koostuvan neuvottelukunnan, joka toimii asiantuntijaelimenä yhdistyksen tarkoituksen toteuttamiseksi. Työntekijät ja toimihenkilöt valitsee sekä erottaa hallitus, jonka alaisuudessa ne toimivat. Hallitus voi päättää yhdistyksen omaisuuden myymisestä, vaihtamisesta tai kiinnittämisestä.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus voi kokoontua sähköisiä apuvälineitä hyväksi käyttäen, jolloin kokouksesta laaditun pöytäkirjan hyväksyy hallituksen varsinainen kokous.
Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan lukien on läsnä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
6. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja tai hallituksen siihen valtuuttama henkilö.
7. Yhdistyksen tilikausi ja tilintarkastus
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.
Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilin- ja toiminnantarkistajalle viimeistään neljä viikkoa ennen vuosikokousta. Tilin- ja toiminnantarkistajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta.
8. Yhdistyksen kokoukset ja niiden koolle kutsuminen
Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä helmi-toukokuussa. Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta taikka vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen päivän kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on hallitukselle esitetty. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä, kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenellä yksi ääni. Kannattavalla jäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.
Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet hyväksytyistä äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä, vuosikokouksen hyväksymässä lehdessä tai mediassa taikka sähköpostitse.
9. Vuosikokous
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajan lausunto
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille
7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksut
8. valitaan hallituksen puheenjohtaja muut jäsenet sekä varajäsenet
9. valitaan tilin- ja toiminnantarkistaja ja hänelle varatilin- ja toiminnantarkistaja
10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
Mikäli jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle vähintään kuukautta ennen kokousta.
10. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä hyväksytyistä äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.
Mikäli yhdistys purkautuu tai lakkautetaan, yhdistyksen varat on käytettävä yhdistyksen tarkoituksen toteuttamiseksi purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla.